WALK IN SILENCE, DON'T WALK AWAY, IN SILENCE. SEE THE DANGER, ALWAYS DANGER, ENDLESS TALKING, LIFE REBUILDING, DON'T WALK AWAY. WALK IN SILENCE, DON'T TURN AWAY, IN SILENCE. YOUR CONFUSION, MY ILLUSION, WORN LIKE A MASK OF SELF-HATE, CONFRONTS AND THEN DIES. DON'T WALK AWAY.

úterý, září 05, 2006

United 93


Jeden zahraniční recenzent o United 93 napsal, že je to film: "kterej nechtěl vidět, jeho sledování si neužil a nikomu dalšímu ho vidět nepřeje." Okej. Protentokrát budu stát na druhý straně barikády.

Paul Greengrass natočil drama o letu United Airlines číslo 93, který jako jediný tenkrát jedenáctýho září nedoletělo ke svýmu cíli, nesplnilo svůj úkol. To všechno jenom díky tomu, že se cestující & personál na palubě vzbouřili a rozhodli se věci vzít do svejch rukou. Zřítili se do polí a všichni zahynuli. Tohle je samo o sobě dost silná látka na to, aby se k ní přistupovalo citlivě, aby se nestala dalším, americkým patriotismem nasáklým, filmem, kde vcelku dobrej příběh pohřbí naprosto nesmyslný a imaginární vyvěšování stars & stripes. Takovejch filmů je, takže si dosadit můžete sami.

Celej United 93 působí spíš jako docudrama než cokoliv jinýho. Greengrass sází na přesvědčivost, střih, zkratku a roztřesenou dokumentární kameru, která je ještě víc dokumentární než v Inside Man, a proto se mi taky ještě víc líbí. Snímek lítá mezi interiérem Boeingu, armádním velitelstvím, ředitelstvím letovýho provozu a navigátorskejma ústředíma. Zakomponovaný je taky zpravodajství CNN, včetně záběrů, z nichž ještě dneska běhá mráz po zádech. Možná ještě trochu víc. Ve většině filmů se dočkáte expozice, kdy se vám někdo představí, abyste si k němu za deset minut utvořili nějakej vztah. United 93 je v tomhle sterilní, protože od začátku víte, jak to dopadne, a tak to opravdu sledujete jako dokumentární práci, protože ve finále nemůžete v duchu dělat, to co vždycky (to znamená fandit), ale jenom mlčky koukat, jak lidi, co si to vůbec nezasloužej, prohrávaj boj, o kterej vůbec nestáli.

Trochu se divím, že Greengrassovi nikdo nevytknul, že si při svým přizpůsobování reality dovolil teroristy svým způsobem polidštit. Že z nich neudělal takový zrůdy, za jaký je 9/11 všichni měli. Tempo, který Greengrass nasadil hned na začátku nepolevuje ani na minutu, a tak necelý dvě hodiny utečou jako velká voda. Jenže ten obsah se ve vás pak převaluje ještě pěknou chvíli. Tohle je dobrej film. Serte na blbečka ze zahraničí...

Komentáře:

Anonymous Anonymní napsal...

chtěl bych vidět spíš tenhle film: http://majkio.blog.cz/0607/pravda-o-11-zari :)

10/9/06 20:31

 

Okomentovat

<< na hlavní stranu