WALK IN SILENCE, DON'T WALK AWAY, IN SILENCE. SEE THE DANGER, ALWAYS DANGER, ENDLESS TALKING, LIFE REBUILDING, DON'T WALK AWAY. WALK IN SILENCE, DON'T TURN AWAY, IN SILENCE. YOUR CONFUSION, MY ILLUSION, WORN LIKE A MASK OF SELF-HATE, CONFRONTS AND THEN DIES. DON'T WALK AWAY.

neděle, srpna 20, 2006

The Break-Up


Vince Vaughn a Jennifer Aniston natočili společně film o rozchodu, aby se nakonec dali dohromady, nechali se fotit na titulní stránky celebrity časopisů a do společnejch rozhovorů mluvili o tom, ja plánujou rodinu a jak je ten druhej úžasnej. Tak nevím, jestli tenhle film potřebuje ještě nějakou reklamu. Nebo recenzi. Potřebujou vlastně filmy, co mají v názvu to, co tenhle, recenzi. O čem by to asi tak mohlo bejt, jak by to asi mohlo probíhat, jak to dopadne. Otázek, na který by se před sledováním The Break-Up nedalo odpovědět, zrovna moc není. Přesto to ale ve finále není zabitejch (něco málo přes) devadesát minut.

Jennifer mám rád už od Přátel a taky z doby, kdy jsem se teprve oťukával s tím, co všechno mi nabízí libůstka jménem internet. Vince se míhal ve všech možnejch filmech, co jsem za posledních pár let viděl, nejvíc ale ve dvojici Starsky & Hutch - Dodgeball: A True Underdog Story. Je to zvláštní, ale nikdy bych si nemyslel, že Aniston/Vaughn dokážou ve filmu vytvořit dvojici, který byste byli schopný uvěřit, že spolu sdílej lože a podobně. Ono to na druhou stranu tak působí i v samotným The Break-Up. Vaughnův Gary s polskejma kořenama (což dejchá nejenom z vlajky, co má na zdi v kanceláři firmy, co provádí turisty po Chicagu) působí (lehce) neotesaným dojmem, kterej navíc podtrhuje jeho úctyhodná vejška (oficiální údaj z IMDB: 1.96 m), prezentovanej životní styl, kámoši a pár kilo navíc. Brooke je prostě pěkná ženská, dělá do umění, nemá v hlavě vyzobáno a stará se, aby všechno klapalo. Prostě položit jejich složky vedle sebe, nikdy by člověk neřekl, že by zrovna tyhle dva. Jediný, v čem by se (pravděpodobně) shodli, je ujetý příbuzenstvo (i když Brooke by o pár bodíků vyhrála).

Jenže přišel jeden baseballovej zápas, jedna přehnaná objednávka hot-dogů a... Úvodní titulky. Návrat z práce a první konflikt. Filmaři se tady s divákem zrovna nemazlí, pokud se tohle dá říct o filmu, kde jde hlavně o mezilidský vztahy, navíc žánrově zařazenýho jako Comedy/Drama/Romance. Popravdě se ani nerozkoukáte a oba hlavní hrdinové už jsou rozešlí. The Break-Up se rozdělí na 3/4 toho, jak si oba dělají různý naschvály, kamarádi jim radí, hláškuje se (sem tam) a něco se děje, a na 1/4, kdy oba procitnou a chtějí s tím, co se stalo, něco udělat. Což je chvíli zajímavý, ale potom to sklouzne k tý typický limonádě, na níž je možná tak poutavý jedině to, že všechny rozchody probíhají na celým světě snad podle jednoho stejnýho scénáře. Nadsázka.

Může se to zdát (i z těch řádků tady), ale The Break-Up není špatnej film. Je to jenom ten typ, co si ho pustíte se svojí holkou, zalezete pod peřinu a nějaký pasáže vnímáte trochu míň (což se třeba tady nemusí tolik vyplatit, protože jestli se tu něco dělá hodně, tak je to mluvení), přikusujete nějaký sladkosti a třeba i toasty se šunkou a sýrem, je vám prostě fajn a v tu chvíli byste neměnili, ale pak... Pak už si na něj vzpomenete jen těžko.