WALK IN SILENCE, DON'T WALK AWAY, IN SILENCE. SEE THE DANGER, ALWAYS DANGER, ENDLESS TALKING, LIFE REBUILDING, DON'T WALK AWAY. WALK IN SILENCE, DON'T TURN AWAY, IN SILENCE. YOUR CONFUSION, MY ILLUSION, WORN LIKE A MASK OF SELF-HATE, CONFRONTS AND THEN DIES. DON'T WALK AWAY.

středa, prosince 06, 2006

Crank


Minulý generace měly třeba nynějšího guvernéra státu Kalifornie Schwarzeneggera, hřebce Stalloneho nebo Belgičánka Van Dammeho. Možná ještě Chucka Norrise. Bruce Lee byl jiná liga a Dolph Lundgren? Snad jenom z legrace. "Když umřel, tak umřel." Ukousnul jsem z každýho krajíce trochu, ale teď, koncem roku 2006, už mám jasno, kdo je akční hrdina tý mojí. Mohl to bejt Jet Li, kdyby se z něj pomalu ale jistě nestával Steven Seagal z druhý strany Uralu. Metá kozelce, dává na prdel Gibsonovi s Gloverem, je Jedinečnej a dá se za něj hrát na PS2, ale všude to postrádá tu nutnou dávku charisma. Super choreografie a dál? Zástupce generace narozený necelý tři roky do revoluce našel pejsek od Madonny, Guy Ritchie, když se mu zalíbil při předvádění levisek. První dvě role měl Jason Statham dost spřáhnutý s diamantama - Lock, Stock and Two Smoking Barrels, Snatch!, pak malá role v Mean Machine, pozérek v !Jedinečným! a konečně Kurýr. Bývalej člen elitního komanda Frank Martin ho nahodil do sedla, k němuž ho má od tý doby přikováno nejvíc lidí.

Občas mu do toho skočí šílenost typu prequelu Pink Panther se Stevem Martinem, ale z něčeho se účty (asi) platit musejí. The Italian Job byl fajn, ale druhý dobrodružství Franka Martina snad Besson uplácal z psích exkrementů.

Crank je role pro Stathama, protože ten film je jenom o agresi, adrenalinu a trvá necelejch devadesát minut, což je idealní čas na to, aby divák jeho charakter ještě bral. Jít to ke dvou hodinám, asi by to nikdo nedokoukal i přesto, že Statham má právě to, co Jet Limu schází, a sice schopnost hrát mlátičky s určitou grácií a elegancí, navíc přitom umně bruslí na tenký hranici vážnosti a komiky. O co jde? Chev Chelios je nájemnej zabiják, co se jednoho rána probudí, srdce mu spíš netluče, než tluče, krev mu podle vlastních slov doslova reziví v žilách a u svojí LCD televize najde disk s nápisem FUCK YOU. Během krátkýho instruktážního videa se dozví, že mu kluci, co nesouhlasí s jeho posledním jobem, vpravili do těla cosi, familiárně označované jako "čínská syntetická sračka". Poslední minuty, užij si je. Dost času na pomstu.

Režisérský debut videoklipařů Neveldina a Taylora je jedna akce a jízda, protože jediná možnost, jak se udržet naživu, je pro Cheliose neustálý přísun adrenalinu, který odbourává jed v jeho krvi. Crank je plný barevných filtrů, efektů typu rybí oko, střihu. Výborně je vyřešený přesun mezi jednotlivými místy, kde se příběh odehrává. Google Maps! Statham exceluje, protože je jako ryba ve vodě. Trochu paradoxní je, že mu filmaři za protivníky vybrali dva naprosto nevýrazné herce, jejichž padouši jsou asi tak ostří, jako bývají učitelé zěměpisu na středních školách. Je tam felace, je tam sex v doggy stylečku na zadních, drogy, zbraně, krev, skoro nahý ženský, homosexuální kámoš a pěkně hrdinskej konec. Snad Jason pozná, kdy už toho bylo dost. Seagal je velkej strašák pro všechny. Začátkem února v kinech.

Komentáře:

Blogger Jan Binder napsal...

Pche, na tohohle Ti Tvoje generace sere. Ramba a Terminátora žerou mnohem víc...

7/12/06 16:35

 
Anonymous Anonymní napsal...

Velky hovno mili synu,terminator je debilni pojeb a rambo se ti rosype pred ocima jak je starej...

31/3/08 12:04

 
Blogger LukeCJ napsal...

Mrkněte se na novou fansite stránku o filmu Crank www.crank.borec.cz

11/6/08 16:44

 

Okomentovat

<< na hlavní stranu