WALK IN SILENCE, DON'T WALK AWAY, IN SILENCE. SEE THE DANGER, ALWAYS DANGER, ENDLESS TALKING, LIFE REBUILDING, DON'T WALK AWAY. WALK IN SILENCE, DON'T TURN AWAY, IN SILENCE. YOUR CONFUSION, MY ILLUSION, WORN LIKE A MASK OF SELF-HATE, CONFRONTS AND THEN DIES. DON'T WALK AWAY.

úterý, února 13, 2007

The Prestige


Režisér Christopher Nolan rozbil diváckou obec filmem Memento, v jehož zamotaném retrospektivním vyprávění se ztratil kdekdo. Potom se mu povedlo převléct legendárního Batmana z gay oblečků & blyštivých flitrů do temnýho kabátu, a tak vrátit mu ksicht. The Prestige je příběhem dvou kouzelníků, kteří spolu začínali, ale nakonec se rozešli. A to jak v názorech na to, jakým způsobem jejich populární řemeslo dál rozvíjet, tak jako přátelé. Stačil jeden pevně uvázaný uzel. Robert Angier a Alfred Borden se během jednoho minutového čísla stali nesmiřitelnými soky.

Nolan má pravděpodobně nějaký osobní problém s chronologickým stylem vyprávění, a tak i jeho nejnovější film jede na retrospektivní vlně. Borden (Christian Bale) sedí ve vězení a čeká, jak rozhodne soud. Je podezřelý z Angierovi (Hugh Jackman) vraždy. Do rukou se mu jeho deník, a tak si dlouhé chvíle v cele krátí pročítáním jeho stránek. Celý příběh se vlastně točí kolem jednoho výborného kouzelnického čísla, s nímž přišel první právě Borden, a jeho bývalý kolega se mu snaží přijít na kloub.

The Prestige je plný špinavostí doprovázejících souboj o místo na kouzelnickém Olympu, skvěle zachycené atmosféry Londýna na začátku dvacátého století a výborných hereckých výkonů (Michael Caine, Scarlett Johansson), mezi nimiž vyniká démonicky chladný David Bowie v roli Nikoly Tesly. Jediný problém The Prestige je v tom, že se do svých tří čtvrtin tváří realisticky, aby v poslední půl hodině sklouznul do žánru science-fiction. Christopher Nolan je sice takový režisér, že tohle přelití žánru zvládá s grácií, nicméně narušení původního ducha příběhu může někomu (dost) vadit. Jinak je The Prestige výborná záležitost, rozhodně recommended. Christian Bale má perfektní přízvuk, Hugh Jackman se snad konečně zbavil nálepky "ten s těma drápama", když dokázal, že ani charakterní role slabocha a svině mu není cizí. I když - The Prestige vlastně jasně nepředkládá, kdo se chová dobře, kdo špatně. Možná, že i v tom je její kouzlo.

Hudba: Howard Shore.

(A doslovný překlad The Prestige je samozřejmě mnohem trefnější než Dokonalý trik, ale to je stará známá pohádka.)

Komentáře:

Anonymous Anonymní napsal...

Mno, vzhledem k tomu, ze jsi v hodnoceni hereckych vykonu do jiste miry prozradil pointu (otoceni charakteru v posledni casti filmu je jeji celkem dulezitou soucasti:) by jsi zaslouzil okamzite misto v kulturni rubrice MFDnes.

14/2/07 17:35

 
Blogger tucznak napsal...

co na to rict?

14/2/07 17:41

 
Anonymous Anonymní napsal...

Rict se na to neda nic, ale nauc se psat recenze filmu... A prestan cist recenze v MFDnes. Tam maji dojem, ze vyzrazovat pointy je dokonce nutnost.

15/2/07 19:03

 
Blogger tucznak napsal...

vubec nechapu, kde si vzal vyzrazenou pointu. hit me!

16/2/07 00:23

 
Anonymous Anonymní napsal...

Scarlett-> sexy sexy sexy beast...prej uz je v top 5 zenskych honoraru?! zaslouzi si to, prdelka jedna.

Ziggy Stardust->highly recommended!

Bale-> gay? tak pozor. Doporucuji American Psycho a myslenky na gaye te rychle prejdou:) jinak s tim prizvukem jsi to trefil skvele!!! taky jsem se paradne bavil poslechem:) Bale zacina byt cim dal tim vice Pan Herec. Naposledy jsem ho videl v dramatu, kde nakonec vazil asi jen 40 kilo, bohuzel nazev jsem zapomnel:)

Jackman-> prumer:)

20/2/07 22:31

 
Blogger tucznak napsal...

t&l: kdo mluvi o tom, ze je christian bale gay? to byla narazka na batmana joela schumachera.

a ten film (bale - 40 kg) se jmenuje mechanik.

:)

21/2/07 08:02

 
Anonymous Anonymní napsal...

mechanik rulezzz:)

american psycho rulezzz:)

21/2/07 19:03

 

Okomentovat

<< na hlavní stranu