WALK IN SILENCE, DON'T WALK AWAY, IN SILENCE. SEE THE DANGER, ALWAYS DANGER, ENDLESS TALKING, LIFE REBUILDING, DON'T WALK AWAY. WALK IN SILENCE, DON'T TURN AWAY, IN SILENCE. YOUR CONFUSION, MY ILLUSION, WORN LIKE A MASK OF SELF-HATE, CONFRONTS AND THEN DIES. DON'T WALK AWAY.

neděle, listopadu 25, 2007

Superbad


Příběh o přátelství dvou maturantů přelitý hutnou polevou explicitních výrazů a scén, servírovaný společně s mrakem popkulturních odkazů a výbornými hereckými výkony, připravený pod režisérskou taktovkou Grega Mottoly podle receptu Setha Rogena a Evana Goldberga. A nejdůležitější jméno nakonec, producent Judd Apatow. To je Superbad. Teenagerská komedie, která bude lidem, co rádi bruslí po povrchu, připadat jako další z řady těch, kde je základ ve slovech "chlast" a "zásun". Jejich škoda.

Judd Apatow a Greg Mottola jsou generace filmařů, kteří si všechno osahali v televizi, na seriálech, a teď se rozhodli udělat v Hollywoodu takovou malou revoluci. K tomu, aby si Apatow nakročil ke zkultovnění svého jména, mu vlastně stačily dva kalifornské zářezy - The 40 Years Old Virgin (40 let panic) a Knocked Up (Zbouchnutá). V obou případech se lidem dostalo jiného zážitku, než jaký očekávali. Žádná prvoplánová zábava plná děravých jablečných koláčů.

Hlavní hrdinové nepotřebují dvojtou dávku latexu ke zbrždění a ve slovním souboji by kohokoli rozsekali na kaši. Navíc na to, k čemu ostatní teenage hrdinové potřebují sérii alespoň o třech dílech, přijdou hlavní hrdinové Seth s Evan už během jednoho dne. Superbad je o jednom dni dvou kluků, kterým za dva týdny končí středoškolské martyrium, po němž se oba rozdělí, protože Evan jde na prestižní Darmouth, kdežto Seth na nějakou státní univerzitu. Superbad je o jednom dni, jedné party a spoustě neočekáváných okolností. Seth s Evanem jsou na okraji sociálního dění na škole, ale shodou okolností se dostanou k zakázce, díky níž mají dodat alkohol na večírek své spolužačky.

"Víš, jak holky vždycky říkají: 'Včera jsem byla jak doga, neměla jsem s ním spát...' Taky můžeme bejt taková chyba, chápeš?!" Cesta vede přes kamárada Fogella (Fuckela, záleží na náladě) a jeho ještě mokrou občanku dělajícího z něj pětadvacetiletého havajského dárce orgánů. Ta nakonec film rozštípne do dvou dějových linií - Seth & Evan vs. Fogell a policejní strážníci - které mezi sebou "soupeří" způsobem, že je nakonec těžké rozhodnout, jestli si uniformovaní průvodci dnem policisty přeci jen nakonec velkou část filmu neukradli pro sebe.

Jonah Hill a Michael Cera v hlavních rolích nedávají divákovi příležitost, aby o nich pochyboval. Jsou uvěřitelní, jsou dokonalí. Kadence slova "kokot" je úžasně realistická, stejně jako reakce na odhalení skutečné podstaty červeného vína na kalhotech. Nad kolenem, po tanci se sličnou slečnou. Ano, jste blízko. Setha Rogena a Billa Hadera jako muže zákona využívající sirénu především k plynulosti provozu na křižovatce nejde nemilovat.

Superbad je snímek, který nemůžete sledovat přes skleněné dveře, protože jinak to pro vás bude jenom další z řady teen záležitostí o kopulaci, občas citující Star Wars. Člověk tomu musí jít trochu naproti. Judd Apatow není k režisérovi Kevinu Smithovi připodobňován náhodou. Stejně tak ne náhodou končí Superbad v obchoďáku.

Komentáře:

Anonymous Anonymní napsal...

jako ja nechapu jak vsichni z tyhle komedie delaji vic nez to co je

1/12/07 18:11

 

Okomentovat

<< na hlavní stranu