WALK IN SILENCE, DON'T WALK AWAY, IN SILENCE. SEE THE DANGER, ALWAYS DANGER, ENDLESS TALKING, LIFE REBUILDING, DON'T WALK AWAY. WALK IN SILENCE, DON'T TURN AWAY, IN SILENCE. YOUR CONFUSION, MY ILLUSION, WORN LIKE A MASK OF SELF-HATE, CONFRONTS AND THEN DIES. DON'T WALK AWAY.

sobota, října 25, 2008

Otevřený dopis Daně Jaklové, mluvčí Rady ČRo.


Dano Jaklová,  

pamatuji si vás z doby, kdy jsem pracoval v ČRo na stanici Praha, a možná si i vy pamatujete mne. Zdvořile jsme se zdravili na chodbě, chodili společně na oběd a potkávali se v redakci. Byla jste mi sympatická svou optimistickou povahou a mimo jiné i tím, že jste v té době (první polovina 90. let) jako bílá ovce ve stádu černých nepatřila mezi všechny ty mrtvoly, které se pohybovaly po domě na Vinohradské 12 jako duchové z padesátých let. To všechno se změnilo během několika minut. A mě mrzí, že spolu po letech komunikujeme zrovna tímto způsobem. Sedím tady v úžasu a nepochopení. Ve svém životopise uvádíte, že vaše křestní jméno Dana znamená v hebrejštině soudkyni. Obávám se, že vám to nějak stouplo do hlavy. 

Když jsem před chvílí dočetl na idnes.cz, že jste se jako členka Rady ČRo a její mluvčí ohradila proti vysílání písně Swastika Eyes od britské skupiny Primal Scream stanicí Radio Wave a označila jste vysílání takové písně za propagaci fašismu, vztek se mnou lomcoval a jediné, co mi znělo hlavou, byly komundírské výkřiky na adresu novovlných skupin v 80. letech (ale stejně tak by se dalo mluvit o letech 60tých nebo 70tých a rocknrollu resp. undergroundu). Zmocnil se mě strach z toho, že už zase někdo usiluje o svobodu v éteru a následně vzdor, který mě dohnal k napsání tohoto textu, protože moje míra trpělivosti s vaší prací byla právě naplněna. Nehodlám si lámat hlavu s nějakým promyšleným manifestem, chci si vylít zlost, která je o to větší, že píši člověku, kterého osobně znám, který nikdy nebyl v komunistické straně (jak sama hrdě uvádíte), celý život se zabývá kulturou a mně je tak jeho myšlení a jednání naprosto nepochopitelné. 

Kde berete tu neomalenou drzost, že svou přezíravou hloupostí označíte něco za propagaci fašismu, aniž byste měla sebemenší snahu pochopit to, co komentujete? Vše podstatné na obhajobu Primal Scream a tudíž i Radia Wave bylo již řečeno na stránkách idnes.cz a nemá smysl opakovat detaily toho, proč je vaše nařčení zcela nepodložené a mylné. Důležité je, že je dost pravděpodobně účelové. Budu se tedy dál zabývat jen vašim jednáním a jeho společenskou nebezpečností. Vaše staromilská omezenost a neomalená aparátčická agresivita, se kterou opakovaně proti této stanici vy osobně i jako Rada ČRo vystupujte, není ničím jiným, než ne jen připomínkou totality, ale jejím živým odkazem. Vaše touha po kontrole, váš strach z věcí pro vás neznámých a vaše mravenčí práce na zachování zpátečnického konzervativismu uvnitř ČRo je nepřijatelná a sama volá po okamžité změně. Vy chcete určovat, co  mají poslouchat posluchači Radia Wave, když už se vám ho zatím nepodařilo umlčet? A proč? Vaše cenzorská snaha o "správnou veřejnoprávní výchovu mladé generace" sice nese ovoce v podobě stažení stanice z terestického vysílání, ale věřte nebo ne, mladé generaci jste se svou snahou zabránit ji v přístupu k těm "špatným" a "skodlivým" hodnotám zřejmě lhostejná. 

Vy obviňujete Radio Wave z propagace fašismu? Vy, která jste členkou rady, která plně akceptuje hudební dramaturgii Radiožurnálu, Prahy a regionálních stanic ČRo, které vysílají písně Daniela Landy, takzvaně bývalého neonacisty, a normalizační hity a rehabilitují tak kulturní odkaz doby spojené s potlačováním práv celých skupin obyvatelstva a naprostého morálního, etického i estetického úpadku? Já obviňuji vás, že neplníte své povinnosti uložené zákonem a žádám tak buď okamžitou nápravu nebo vaši rezignaci. Kdo ničí vkus a estetické cítění posluchařů víc: Primal Scream nebo Heidi Janků? Kdo oslabuje vnímání morálky víc: Primal Scream nebo Josef Laufer, který svou vlastní písní opěvoval pokus o atentát agenta Minaříka na redaktory Svobodné Evropy? A kdo to umožňuje a dokonce podporuje? To váš hodnotový žebříček není v pořádku! 

Dovolte, abych popsal důvody, které osobně vidím za vaším jednáním. Doufám, že jsou totiž obecné, generační a společenské, a nikoliv politické nebo dokonce zištné. Radio Wave je pro vás a vaše kolegy z Rady nepochopitelné. Žádné rozhlasové hry, žádné pěkně sestříhané reportáže ze srazu skautů, dokonce ani žádné milé podvečerní pořady u kávy nebo čaje. Když se na vlnách Radia Wave mluví o sportu, jako Rada jej neznáte a jeho název možná ani neumíte vyslovit, když je tam nějaký host, nemluví jako vy na Radě a používá slova, kterým nerozumíte, když se tam pouští hudba, nahání vám hrůzu a opět nerozumíte a ve vašich představách se to hemží narkomany, satanisty, chuligány a neonacisty a dokonce možná hiphopisty. Ale příšla vaše světlá chvilka a v éteru se objevilo slovo, které znáte: SWASTIKA. Vlastně se neobjevilo v éteru. Na chvíli tu mělo být něco jako BBC Radio 1, ale jak už jsem uvedl, nevyšlo to. Místo toho je tu dnes již pouhá internetová snaha o to, aby byl ČRo veřejnoprávní a vysílal pro celé spektrum české společnosti. Ale to vám nestačí. Radio Wave sice už dnes vůbec nic neznamená pro posluchače rádií tady venku, mimo zdi ČRo, ale stále dýchá a vás to dusí. 

Jedině tak je možné si vysvětlit motivy vašeho jednání v případě zmíněné písně, která má k neonacismu asi tak blízko, jako vy k pochopení té skladby. 

Jestli něco ohrožuje mravní a hodnotový vývoj dnešní mladé generace, pak jsou to každodenní zprávy ze společnosti kolem nás a především bezskrupulózní infotainment, jehož jste nejen součástí, ale především šedým garantem. 

Když jsem v polovině 90. let pracoval na stanici Praha, vznikal v ČRo morální kodex redaktorů a tehdy se vycházelo z kodexu redaktorů stanice BBC, který, i díky tradici Spojeného království, je velmi konzervativní a extrémně precizní a přísný. Přesto, anebo právě proto, umožňoval Johnovi Peelovi zvát do vysílání BBC nejrůznější, často velmi kontroverzní hudební hosty, kteří tam hráli naživo své politicky nekorektní skladby, a Primal Scream byli jedněmi z nich. ČRo má ještě co dohánět, aby si jednou třeba vybudoval podobné renomé jako tato britské stanice. Už teď je ale jisté, že Rada ČRo k tomu nikterak nepřispívá. 

Dlouho jsme se neviděli a už bychom si toho dnes, nebýt tohoto dopisu, asi moc neřekli. Necítim k vám respekt, hnusí se mi vaše práce v Radě a odmítám váš pohled na svět, stejně jako se vy stavíte ke světu mému. Ale i přes tuto vzájemnou nevraživost vás důrazně žádám: Zanechte svaté války, přestaňte kázat bludy, nechte Radio Wave vysílat a vraťte ho do éteru, respektujte mladou generaci a nesnažte se jí rozumět. Evidentně pro to nemáte vlohy. Nesnažte se spolu s kolegou Medkem hledat pramen budoucnosti národa. Není v mainstreamu, který se stal vaším estetickým náboženstvím. Naopak - projděte si výzkumy poslechovosti této stanice, když ještě mohla vysílat teresticky, a těžko tam najdete spodinu mladé generace, kterou byste tam rádi viděli. 

Martin Přikryl

Důležité odkazy: