WALK IN SILENCE, DON'T WALK AWAY, IN SILENCE. SEE THE DANGER, ALWAYS DANGER, ENDLESS TALKING, LIFE REBUILDING, DON'T WALK AWAY. WALK IN SILENCE, DON'T TURN AWAY, IN SILENCE. YOUR CONFUSION, MY ILLUSION, WORN LIKE A MASK OF SELF-HATE, CONFRONTS AND THEN DIES. DON'T WALK AWAY.

sobota, října 25, 2008

50% Discount. Suicide Is Painless.


První článek do Filteru jsem psal o soumraku kamenných obchodů s hudbou. Hezky jsem si povyrazil do terénu, obšlápnul pár krámů a jeden bazar a dozvěděl se, co už stejně všichni víme. A někteří z nás už si to dokonce i připustili. Jde to do prdele. V bazaru mi tenkrát řekli, že vlastně žijou hlavně z toho, že se rozhodli dělat taky merch. Holky za nima přijdou, sápou se jim už od vchodu  po taškách 30 Seconds To Mars nebo My Chemical Romance, ale když jim pak při placení říkají, že tu mají i desky těch kapel, koukaj na ně holky skrz prsty. "Deska? Tak tu v autobuse ani nikomu neukážu, ne?" Holt je to tak, hudební business se pomalu ale jistě stáčí (no, spíš hodně rychle) od cedéček k tričkám. Nebo se už stočil? Asi jak u koho. 

Včera jsem viděl poprvé naživo Secret9Beat, ty to dotáhli tak daleko, že všechno, co s sebou přivezli, rozdali. A lidi to brali. Upřímně řečeno patřilo totiž jejich vystoupení v MUMII mezi to lepší, co jsem tu za ty dva roky viděl naživo. Jasně, kdo nevěděl, do čeho jde, měl pravděpodobně pocit, že se zvukař zbláznil, protože "těm klukům to přeci hraje nějak divně". Přistoupíme-li na dikci ČRo, z hlediska hudební teorie jsou Secret9Beat kapela, která by mohl mít neblahý vliv na posluchače/budoucnost národa. A k tomu je ještě nutno přičíst fakt, že se v textech objevují slovní spojení typu "vodka burns my eyes". Na druhé straně - Ústí nad Labem a jeho atmosféra pátečních večerů je něco, do čeho se trefit s hudební produkcí je zhruba stejně snadné jako překonat znechucení z přenosů jednání PČR. Secret9Beat včera zvítězili na plný čáře. Lidi říkali, že to nebude dobrý. Lidi, co to říkali, se mýlili. Bylo. A netajím se tím, že jsem sám překvapenej.

Ale abych se vrátil na začátek. Proč jsem vlastně psal, o čem jsem psal. Jedním z navštívených obchodů byl i Musicland v ulici Na Příkopě. Upřímný prodavač shrnul stav věcí jednou větou: "Tenhle business je over." Ve středu večer jsem šel kolem a na výlohách a dveřích visí nápis "50% sleva na všechno" aneb sbohem a šáteček. Příští týden jdu nakupovat. A vy?

Komentáře:

Blogger Jaromír Möwald napsal...

odnesl sem si osm cedecek, mam z nich radost a jo, nikdy bych si je jen tak sam o sobe nekoupil

29/10/08 02:11

 
Blogger tucznak napsal...

v tom pripade se tenhle post neminul ucinkem. :)
doufam, ze to bude platit i na ten pod nim a nad nim.

29/10/08 10:23

 
Anonymous Anonymní napsal...

nejsem zadnej vizionar, ale jako nebude dlouho trvat a mam strach, ze ty lowe o co prisly na kradeni hudby z netu si kapely vyberou zpatky na vstupnym. uz ted stojej nektery listky neunosny lowe i od lidi, kteri driv byli za "lidovku", takze cekam zanedlouho cenu za lupen 1500-2000. Jo a schvalne, kolik mate orginalnich CD?:)(ja bajoko kolem 250, vic nez stopade jich je z bazaru v krakovsky - doporucuju, maj tam vsecko). Jo a proc je v usti takova nuda pruda? lidi se tam neumej bavit?

29/10/08 15:56

 

Okomentovat

<< na hlavní stranu