WALK IN SILENCE, DON'T WALK AWAY, IN SILENCE. SEE THE DANGER, ALWAYS DANGER, ENDLESS TALKING, LIFE REBUILDING, DON'T WALK AWAY. WALK IN SILENCE, DON'T TURN AWAY, IN SILENCE. YOUR CONFUSION, MY ILLUSION, WORN LIKE A MASK OF SELF-HATE, CONFRONTS AND THEN DIES. DON'T WALK AWAY.

čtvrtek, dubna 27, 2006

V for Vendetta


Obrovský lákadla na tenhle film jsou superlativy na adresu stejnojmennýho komiksu Alana Moorea a fakt, že na něm dělá nejpodstatnější část celýho fenoménu Matrix. Bratři Wachowští uchopili do rukou scriptwriterácké náčiní a dali se do převedení obrázků na plátno. Tištěná V for Vendetta byla prvním Mooreovým pokusem o příběh na pokračování a nutno říct, že se mu povedl dokonale. Práce začali v létě 1981 a končili v pozdní čas zimní o sedm let později. Celá kniha je plná svíravých pocitů, které v autorovi vyvolávala tehdejší politická situace v Anglii. U moci stála "Železná lady" Thatcherová a Moore měl při psaní editorialu vcelku jasno - "Přemýšlím o tom, že se s rodinou seberu a opustím tuhle zemi velice brzo. Nemám to tu už vůbec rád."

Jenže teď je 21. století a Margaret je zajímavá maximálně tak z obálek knih, co o ní vydávají jiní. Scénář se proto musel přizpůsobit době, kdy se válčí s terorismem, ohrožuje nás ptačí chřipka a fotbalová Sparta hraje uprostřed tabulky. Nedokážu posoudit, na kolik ztratilo V for Vendetta ze svý přitažlivosti tím, že ho takhle transformovali pro dnešní dobu, protože jsem se k jeho čtení ještě nedostal. Ale dostanu. Na druhou stranu dokážu říct, že film trpí stejným neduhem jako trilogie Matrix (resp. Reloaded & Revolutions). Dobrý akční podloží, výborná kamera (dojde i na bullet-time, tentokrát však s velice ostrýma dýkama a stříkající krví), dotažený triky (výbuch Big Benu stojí za to vidět) a skvělý herecký výkony, v nichž Hugo Weaving dokazuje, že mimika rozhodně není to nejdůležitější, Natalie Portman zase potvrdila svojí pozici jedné z nejnadějnějších mladých tváří Hollywoodu. Navíc jí to pekelně sluší s vlasama i bez. Stephen Fry? Bez komentáře. Jenže všechna tahle pevně udusaná hlína, po který se můžete bezstarostně prohánět a fandit hlavnímu hrdinovi v cestě za změnou, se pomalu ale jistě rozmáčí v dešti filozofična a hry na něco víc.

Ano, myšlenka je skutečně nesmrtelná, o tom není pochyb, ale pokud je heslem filmu premisa, že "násilí je jednou z cest k demokracii" či "násilí se dá ospravedlnit, pokud je pácháno pro dobrou věc", vcelku pochopitelně se dají očekávat dvě věci. Že se do toho scenáristi zamotají a lidi o tom budou diskutovat. V for Vendetta mohla být pecka a nářez, jeden z nejlepších komiksových filmů, co se jich tu v poslední době vyrojilo až moc, ale ve finále je to jenom solidní popcornová zábava, která si to nechce přiznat.