WALK IN SILENCE, DON'T WALK AWAY, IN SILENCE. SEE THE DANGER, ALWAYS DANGER, ENDLESS TALKING, LIFE REBUILDING, DON'T WALK AWAY. WALK IN SILENCE, DON'T TURN AWAY, IN SILENCE. YOUR CONFUSION, MY ILLUSION, WORN LIKE A MASK OF SELF-HATE, CONFRONTS AND THEN DIES. DON'T WALK AWAY.

čtvrtek, září 14, 2006

Kráska v nesnázích


Byli jsme na posledním Hřebejkově filmu. Nemám Hřebejkovy filmy rád, jenom Pelíšky. Vlastně ještě Musíme si pomáhat mě bavilo. Ale takhle. Každej jeho film jsem viděl jenom jednou a stačilo mi to. Není tam nic, co by mě nutilo pouštět si je znova. Kráska v nesnázích pokračuje v započatým trendu.

Hlavně proto, že příběh Hřebejkovy novinky je naprosto dutej. Geislerka žije s chlápkem, co dělá na kradenejch autech, stará se o dvě děti a ještě musí vydržet s tchýní, která je hodně do víry. Na začátku to vypadá, že jenom moc četla Bibli, ale nakonec se ukáže, že je všechno trošku jinak. Aby toho nebylo málo, tak je po povodních a dům, kde všichni takhle spolu hezky žijou, vypadá dost neobyvatelně. Shodou okolností vstoupí do jejich životů Abrhám coby emigrant, kterej získal v restituci nějakou parcelu. Už od prvních okamžiků, co se objeví na plátně, je vám jasný, že duo Hřebejk-Jarchovský bude vyprávět pohádku o tom, jak prototyp dobrýho člověka vytáhne Geislerku ze svrabu, ve kterým je podle všeho už pěknou řádku let. Na tom by nebylo vlastně nic špatnýho, kdyby se třeba ale mezi stavem A a stavem B dělo něco zajímavýho. Neděje. Na plakátech visí jako první lákadlo sex. Ok. Ale moc si ho tam neužijete, i když natočenej je vcelku působivě.

O jediný vzrušení se tak sem tam stará Jiří Schmitzer (hraje normálního hajzla, kterej si libuje v tom, když může manipulovat s ostatníma) jako přítel Geislerčiny matky, kterou hraje k filmu navrátivší se Jana Brejchová. Geislerka prej (podle PR materiálů) řeší dilema mezi sexuální závislostí a zajištěnou budoucností pro sebe a děti, ale ve finále to vypadá tak, že se maximálně plácnete do čela, zakroutíte hlavou. Asi ne v kině, ale doma, když nad tím začnete uvažovat. V potemnělý místnosti to vcelku funguje, i když některý scény jsou jako vystřižený z Občanskýho juda, některý jsou zase prvoplánový. Hlavní plus Krásky v nesnázích jsou herecký výkony Ani Geislerový, Josefa Abrháma a Jiřího Schmitzera. A dětí.

Závěrečný hodnocení bych si z dovolením vypůjčil od Franty Fuky: "Kdybych totiž bral Krásku v nesnázích jako další "evropský nízkorozpočtový film o traumatizovaných lidech", šlo by jen o mírný nadprůměr. Pokud ji ale beru v kontextu současné české kinematografie jde mistrovské dílo. Což ovšem - spíše než o schopnostech jeho tvůrců - vypovídá o celkovém stavu současné české kinematografie..."

Soundtrack: Radůza, Glen Hansard a Markéta Irglová, Aleš Březina...