WALK IN SILENCE, DON'T WALK AWAY, IN SILENCE. SEE THE DANGER, ALWAYS DANGER, ENDLESS TALKING, LIFE REBUILDING, DON'T WALK AWAY. WALK IN SILENCE, DON'T TURN AWAY, IN SILENCE. YOUR CONFUSION, MY ILLUSION, WORN LIKE A MASK OF SELF-HATE, CONFRONTS AND THEN DIES. DON'T WALK AWAY.

čtvrtek, dubna 27, 2006

The Dresden Dolls - Yes, Virginia


První úder do klavíru, první rozechvění chloupků v neoholeným podpaží a je to jasný - tohle bude pekelně ostrej výlet s výborným soundtrackem. Kabaret, Evropa & feminismus jsou tři nejčastější věci, co se ve spojitosti s The Dresden Dolls skloňujou, ale teď jde všechno tohle stranou. Jde o hudbu a tý, zdá se, bylo na druhý desce podřízeno úplný maximum. Amandino hrdlo se třese v náporu několika emocí, poloh - získává si vás poslech od poslechu, až už to prostě nejde víc. Ono totiž už první protočení disku přibije do křesla, postele, sedadla v autě/ve vlaku. Záleží na tom. Každý zmáčknutí klávesy je jako hřebík, kterým projedou skrz svalovinu, kost a zase svalovinu. Po třech minutách se dostaví neschopnost pohybu, ale nebolí to. Prošitej skrz naskrz, ale akupunkturně.

Jedna z těch desek, co nutí přemýšlet nad milionem věcí a ve finále neudělat žádnou. Jedna z těch desek, co vyvolává vzpomínky na to, jak jste ještě věřili na Ježíška, pořád doufali, že vám přinese psa, a tak jste mu každej rok dávali psaníčko za okno. Vzpomínky na to, jak pak přišel nějakej ocas a probudil vás ze sna. První láska. Splněné fantazie. Otázky, proč se něco muselo stát, nebo proč se něco muselo stát zrovna takhle. Brzo. Bez vás. Jedna z těch desek, kdy myslíte na to, jestli to za pět let bude přesně tak, jak si myslíte, že to bude. Může za to klavír - mocnej nástroj, na kterej by chtěla hrát většina z nás. Většina z nás, co si to nechce přiznat. Na ventilaci pocitů patří mezi top 5.

Venku prší, za horama hřmí a blesk střídá blesk - otvírák Sex Changes. Grandiózní finále Sing navrhuju jako prozatimní hymnu 2006. Celou desku pak na prozatimní "da best" - i když tahle cool póza se sem vůbec nehodí. Vůbec. Tady jsme v lese u křišťálový studánky, sami se sebou.

Komentáře:

Anonymous Anonymní napsal...

Jo jo, tohle album je famózní. Ale mám off topic dotaz: Blitzkrieg Destroyer psal, že Ti půjčoval nějakou učebnici copywritingu a že se mám na Tebe obrátit pro detaily. Nemohl bys mi prosím napsat, co je to za učebnici? (Nejlíp na fiksupojka (at) volny (tecka) cz) Díky moc.

27/4/06 15:20

 

Okomentovat

<< na hlavní stranu