WALK IN SILENCE, DON'T WALK AWAY, IN SILENCE. SEE THE DANGER, ALWAYS DANGER, ENDLESS TALKING, LIFE REBUILDING, DON'T WALK AWAY. WALK IN SILENCE, DON'T TURN AWAY, IN SILENCE. YOUR CONFUSION, MY ILLUSION, WORN LIKE A MASK OF SELF-HATE, CONFRONTS AND THEN DIES. DON'T WALK AWAY.

pondělí, května 01, 2006

Maus


Jeden z nejlepších komiksů, co mi kdy prošly pod rukama. Geniální dílo, který by mělo bejt v povinný četbě na všech středních školách, kde se rozhodli nešidit češtinu, resp. světovou literaturu. Maus od Art Spiegelmana není nic jinýho, než svědectví o 2. světový válce. Možná, že už vám přijde, že dneska je toho moc. Z největšího válečnýho konfliktu se v poslední době stává docela dobrej business, hlavně díky filmu a počítačovejm hrám, a málokterá produkce si dokáže udržet takovej glanc jako Bratrstvo neohrožených, vyváženost mezi krutostí války a zbytečným patosem.

Art Spiegelman se narodil tři roky potom, co byla vystřelena poslední kulka. Od roku 1978 se vrhnul do komiksové autobiografie příběhů, co mu vyprávěl jeho otec. Příběhů, kde nešlo o nic jinýho, než přežít německou hru na vyhlazování - holocaust. Může se zdát, že když vám někdo takovouhle věc servíruje jako obrázky, navíc ještě černobílý a vlastně vcelku jednoduše nakreslený - tak dětsky, nevinně - ztrácí výpovědní hodnota na svý síle, ale kdepak. Naopak. Spiegelman zvolil perfektní formu - Židé byli ztvárněni jako myši, nacistům přiřknul vzezření koček, přičemž si člověk velmi dobře uvědomí, že tu nešlo o spontánní chytání, ale o neskrývaný hon, kterej jakoby byl Němcům už zákodován do genů. Naši polští sousedé dostali tváře vepřů, což si můžete interpretovat jak chcete.

Syrově vyprávěný příběh navlečen do hávu bajky vynesl jeho autorovi několik cen, včetně významné Pulitzerovy ceny. Pokud jste nečetli, velice doporučuju.

Pro lepší představu ukázka z francouzského vydání komiksu (364 kb)