WALK IN SILENCE, DON'T WALK AWAY, IN SILENCE. SEE THE DANGER, ALWAYS DANGER, ENDLESS TALKING, LIFE REBUILDING, DON'T WALK AWAY. WALK IN SILENCE, DON'T TURN AWAY, IN SILENCE. YOUR CONFUSION, MY ILLUSION, WORN LIKE A MASK OF SELF-HATE, CONFRONTS AND THEN DIES. DON'T WALK AWAY.

čtvrtek, srpna 10, 2006

Stop Making Sense


Jonathan Demme natočil třeba Mlčení jehňátek nebo Philadelphii. V roce 1984 ale udělal něco, díky čemu by si lidi (hudební fanoušci) pamatovali i bez Hannibala Lectera & Andyho Becketta! Spřáhnul se s Talking Heads a natočil kolem devadesáti minut trvající koncertní film Stop Making Sense, kterej v tý době v Uncutu ohodnotili jednou větou znějící "The most extraordinary rock movie ever made.", The Face možná zašel ještě trochu dál s "The Citizen Kane of the concert movies." a tak dále a tak dále. Nejlepší na tom všem je, že podle mnohejch hlasů je Stop Making Sense do týhle doby ještě stále nepřekonaný dílko. A tak ho v Palm Pictures vyčistili, zwidescreenovali, přidali bonusy a vydali na DVD. Destroyer si to koupil, já si to od ně půjčil a (pozor!) rozšířil si obzory o kapele, kterou jsem vlastně znal jenom podle názvu a frontmana Davida Byrneho/Davida Byrna (nejsem si jistej, přikláním se spíš k první možnosti).

Koncert je to výbornej. Má to ty správný grády - rychlejší věci nutěj k pohybu přesně tak, jak by rychlejší věci měly nutit k pohybu, pomalý jsou zase přesně takový, jaký chcete, aby byly. Když Byrne nakráčí na pódium, v ruce kazeťák, na krku kytaru a jsou mu vidět jenom fakt skvělý plátěný tenisky, jaký bych si v osmdesátým čtvrtým taky koupil, tušíte, že by to mohl bejt dobrej zážitek. Když ten kazeťák položí a se slovama "Hi, I've got a tape I wanna play." zmáčkne Play, tušíte, že by tohle mohl bejt hodně dobrej zážitek. A když u druhýho refrénu otvíráku Psychokiller už taháte do vejšky společně s Byrnem, je rozhodnuto. Jedna nula pro Talking Heads. Celková sehranost, střih, pódium a Byrneho taneční kreace dělá ze Stop Making Sense přesně to, co psali už lidi v době, kdy to vyšlo poprvé.

Můžete si prohlídnout storyboard, což je hodně zajímavá záležitost, protože si k tomu můžete číst i originální Byrneho poznámky. Chlapec to měl hodně dobře vymyšlený a nějak jsem se při tom pročítání nemohl zbavit asociací na Milana Caise a Tata/Bojs. Přečtete si taky, jak to bylo s tím obrovským oblekem, co si na sebe David vezme několik skladeb před koncem. "Na pódiu vypadá všechno větší, tak jsem si říkal, že by to mohlo bejt legrační." Je. Další bonusová položka - David Byrne interviews... David Byrne. Trochu mě mrzí, že tam není někaký patnáctiminutový Making Of, ale co se dá dělat. Stop Making Sense je výbornej koncert & výborný DVD.

#01: Psychokiller
#02: Heaven
#03: Thank You For Sending Me An Angel
#04: Found A Job
#05: Slippery People
#06: Burning Down The House
#07: Life During Wartime
#08: Making Flippy Floppy
#09: Swamp
#10: What A Day That Was
#11: Naive Melody (This Must Be The Place)
#12: Once In A Lifetime
#13: Genius Of Love
#14: Girlfriend Is Better
#15: Take Me To The River
#16: Cross-Eyed And Painless
- DELETED SCENES -
#17: Cities
#18/19: Big Business/I Zimbra

Všechny videa hostuje server YouTube.