WALK IN SILENCE, DON'T WALK AWAY, IN SILENCE. SEE THE DANGER, ALWAYS DANGER, ENDLESS TALKING, LIFE REBUILDING, DON'T WALK AWAY. WALK IN SILENCE, DON'T TURN AWAY, IN SILENCE. YOUR CONFUSION, MY ILLUSION, WORN LIKE A MASK OF SELF-HATE, CONFRONTS AND THEN DIES. DON'T WALK AWAY.

sobota, října 28, 2006

The Devil Wears Prada


Vyrazili jsme, protože The Devil Wears Prada je ideální film pro dva. Popcorn included. I když je to celý vlastně jenom ze ženskýho prostředí, možná ještě ze zženštilýho, je to zábava. Andy Sachs má diplom ze žurnalistiky, ale aby se chytla v New Yorku, potřebuje udělat nejdřív nějaký terno jinde, nejlíp na místě, kde nikdo před ní nevydržel delší dobu než pár tejdnů. A ten, kdo jo, trpí určitejma duševníma poruchama neodhadnutelnýho rozsahu. Asistentka šéfredaktorky módního časopisu Runway Mirandy Priestly je pozice, po jejímž absolvování si člověk může jít zažádat o práci do jakýhokoli média. Problém je v tom, že vztah Andy k módě je chladnej. Otázka při prvním telefonátu "Můžete, prosím, hláskovat slovo Gabbana?" to, myslím, vystihuje dost jasně. Jenže nebyl by to americkej film, kdyby se něco nezměnilo, aby se to na konci zase mohlo změnit zpátky. (Neplatí pro všechny filmy, u filmů tohoto typu je to ale valná většina.)

To je možná jediný negativum The Devil Wears Prada. Odhadnutelnej příběh od mnohem dřív než je polovina filmu a ten hrozně klišoidní závěr, co mu dává korunu. Zbytečně to tak sráží celkovou podívanou, který dominuje Meryl Streep v roli Mirandy - úsečné, namyšlené, povrchní a ledové královny nejrespektovanějšího módního časopisu na světě. Její ztvárnění je naprosto bezchybný, vždycky když je na plátně je jasný, že to bude za něco stát. Hned po jejím prvním výstupu si divák zamiluje to drmolení nekonečnejch požadavků ukončený prostou větičkou - "That's all." Představitelka Andy - Anne Hathaway - by mohla bejt trochu výraznější, ale vedle Meryl Streep každý vypadá tak nějak polovičně.

Pokud si při sledování snímku navíc ještě publikum uvědomí, že je to podle skutečný události, těžko se brání úsměvu, když si Miranda řekne o dosud nevydanej rukopis novýho Harryho Pottera, kterej by "měl bejt na stole před třetí, protože její dvojčata jedou pryč, tak aby měly co číst ve vlaku". Příjemnej film, kterej si asi divácká obec moc dlouho pamatovat nebude. Hudební podkres v podobě známejch popovejch skladeb a pěkný hadry. Cameo tam má i Gisele Bündchen.