WALK IN SILENCE, DON'T WALK AWAY, IN SILENCE. SEE THE DANGER, ALWAYS DANGER, ENDLESS TALKING, LIFE REBUILDING, DON'T WALK AWAY. WALK IN SILENCE, DON'T TURN AWAY, IN SILENCE. YOUR CONFUSION, MY ILLUSION, WORN LIKE A MASK OF SELF-HATE, CONFRONTS AND THEN DIES. DON'T WALK AWAY.

pátek, října 27, 2006

Next!


Už minulej tejden jsem se chtěl dát do komentování novýho seriálu Český televize, ale zafungovala metoda "vychladni, dej jim ještě šanci". Dostali jí. Pátek, druhej díl. Hokej je aktraktivní sport pro hodně lidí, podle samotnejch tvůrců jako jeden z mála dokáže prostoupit skrz bariéru pohlaví. Seriál zasazenej do prostředí zimních stadionů tu ještě nebyl, otázkou je, co by se stalo, kdyby si ho na Kavčích horách odpustili. Po dvou večerech s hrdinama seriálu Poslední sezóna dokážu odpovědět. (S největší pravděpodobností) Vůbec nic.

Možná jsem byl jenom moc zmlsanej tím hokejem, protože jestli Česká televize umí něco na jedničku, jsou to právě přenosy z ledový plochy. Čekal jsem nějaký obrazový orgie, který kluci nabídli, když se u nás hrálo mistrovství světa. Jejich schopnost zaměřit se na detail, střih a práce se zvukem bylo to nejlepší, co jsem za posledních deset let na vrcholový hokejový akci viděl. Škoda, že Hynek Bočan asi tráví víc času na režisérský stoličce, nebo probíráním se scénářema, protože to by situace, kdy se děj seriálu přenese mezi mantinely nepůsobil tak dementním způsobem. Křeč, křeč a ještě jednou křeč. Víc realistična a adrenalinu načerpá člověk u Stiga hokeje.

Bohužel se lámání přes koleno a amatérismus přesunuly i do příběhový linie. Hokejka Honza Krol přijede z NHL má barák jako svině, šťastnou rodinu, vyděláno. Taťka mu říká, že je to fajn, že už se nemusí honit za černým kusem gumy, že jediná jeho starost je teď jedině to, aby nenaletěl lidem, co se na něm budou chtít hojit. Jenže jemu začne hokej chybět, tchánovi najednou nějak nevycházej účty a už je to tady. Návrat na led, stihnout se poštěkat s jiným hokejistou, co láme nohy na potkání (u hrazení), slíbení pomsty, začátek podnikání. Do toho doktorka, co jí Krol fascinuje až do vlhka, blondýnka spoluhráče, co si to davá s klubovým doktorem (a podle všeho nebude jedinej) a ta k dále, a tak dále. Jo, málem jsem zapomněl na uklízeče ze staďáku, co už několik let čeká na restituci fabriky. Dneska našel peněženku nějakýho právníka (Klepl) a ten mu po jednom rozhovoru oznámil: "Jestli je to tak, ja říkáte, tak do měsíce je fabrika vaše."

Takže asi jenom další českej seriál, co chtěl bejt nějak jinej, ale je úplně stejnej. Budu se udržovat v obraze, abych věděl, jestli se všechno vyvíjí podle mejch předpokladů. Pro dobrej pocit.