WALK IN SILENCE, DON'T WALK AWAY, IN SILENCE. SEE THE DANGER, ALWAYS DANGER, ENDLESS TALKING, LIFE REBUILDING, DON'T WALK AWAY. WALK IN SILENCE, DON'T TURN AWAY, IN SILENCE. YOUR CONFUSION, MY ILLUSION, WORN LIKE A MASK OF SELF-HATE, CONFRONTS AND THEN DIES. DON'T WALK AWAY.

pátek, října 13, 2006

Thank You For Smoking


Výbornej film o tom, jakou moc má dobře zformulovaná věta, jakou moc má umění slova vůbec. Hlavní hrdina Nick Naylor dělá lobbistu pro Akademii pro výzkum tabáku, která v sobě združuje všechny možný americký výrobce tabákovejch produktů. Nick Naylor ovládá rétoriku na jedničku a několika svejma větama dokáže opozici v talk-show (nebo jen tak doma u stolu) nakopat prdel. Ještě si u toho dokáže udržet ten šarmantní výraz v očích a úsměv na rtech. Sám sebe charakterizuje jako "toho kluka, co dokáže sbalit každou holku". Nesnažil bych se mu to vyvracet. Sedí to na něj. Jeho exmanželka mu syna půjčuje na víkendy, tváří se u toho kysele a její aktuální přítel nikdy nezapomene podotknout, že bojovat za práva cigaret není zrovna ten nejlepší příklad pro dospívající dítě. Odpověď: "Já jsem jeho táta a ty si chlap, co šuká jeho mámu." Ano, Nick Naylor je kouzelnej.

Každej tejden se schází se svejma kolegama na dobrým jídle - dělají do alkoholu a do zbraní. Společně si říkají "Obchodníci se smrtí". Dost se u těch rozhovorů nasmějou. Nick Naylor je v tom, co dělá, možná nejlepší, ale vždycky přijde nějaká výzva, která ho motivuje. V tuhle chvíli šlape tabákovýmu průmyslu po krku stát Vermont, kde se senátor snaží prosadit nálepky se zkříženejma kostma a lebkou na každý krabičce. Navrhuje tak označit produkci po celejch státech. Naylor dostane nápad, ke kterýmu patří výlet do Kalifornie, což je ideální záminka k tomu, jak se víc poznat s vlastním synem. Přimíchá se k tomu spousta věcí, třeba jedna krásná reportérka (jo, Katie Holmes to tady fakt sekne!) a příběh se rozjíždí.

Thank You For Smoking stojí na výkonu Aarona Eckharta (správně, představitel Nicka Naylora). Jeho přesvědčivost v roli diskutéra dostává diváka do kolen, kroutí hlavou, co všechno Eckhart zvládne se slovy, aniž by při tom ztratil jenom mikroskopickou část uvěřitelnosti. Toho člověka byste nechtěli mít v okruhu svejch nepřátel, to vám garantuju. Jeho syna Joeyho hraje Cameron Bright, kterej se dal zahlídnout ve sračkový sci-fi Ultraviolet. Tady hraje minimalisticky a výborně. Thank You For Smoking je jednoznačně jeden z nejlepších filmů, co letos šly (a půjdou) v kinech. Inteligentní humor s neskutečným množstvím narážek na Ameriku a její chování, politiku a kulturu. Jestli tohle nedostane aspoň jednoho Oscara, tak fakt nevím, proč se ta cena vyhlašuje. Katie Holmes tu navíc hraje pěknou... No, hádejte! Divácká povinnost!

P.S. Když se budete dobře dívat, uvidíte jednu z nejlepších reklam 40's. Trošku upravenou.
P.P.S. Originál "More Doctors Smoke Camels Than Any Other Cigarette" [1024x1278].

Komentáře:

Blogger Jan Jirka napsal...

jj, výborný veselý/smutný film

14/10/06 23:28

 

Okomentovat

<< na hlavní stranu