WALK IN SILENCE, DON'T WALK AWAY, IN SILENCE. SEE THE DANGER, ALWAYS DANGER, ENDLESS TALKING, LIFE REBUILDING, DON'T WALK AWAY. WALK IN SILENCE, DON'T TURN AWAY, IN SILENCE. YOUR CONFUSION, MY ILLUSION, WORN LIKE A MASK OF SELF-HATE, CONFRONTS AND THEN DIES. DON'T WALK AWAY.

středa, listopadu 15, 2006

Cars


Když se tenkrát objevil první trailer na Cars, napsal Franta Fuka, že by to mohl bejt první špatnej film od Pixaru. Po geniálních The Incredibles, kdy diskuze o tom, zda má v Oscarech ještě právo na existenci samostatná kategorie animovanejch filmů, dostala úplně jinej rozměr (jasnější), se nebylo co divit. Rodina superhrdinů měla prokreslený charaktery, promyšlenej příběh, citovala kdeco ze Síně slávy (James Bond, Star Wars: The Empire Strikes Back). Zkrátka strčila většinu hraný a ambicióznější produkce roku 2004 do kapsy. Pixar dokázal, že jeho lidi jako filmaři neskutečně vyzráli, a najednou se objevily ukázky z novinky, která se měla kompletně odehrávat ve světě aut! Krok zpátky?

Ani náhodou. Lidi z Pixaru vytvořili další geniální svět. Po hračkách, rybách a superhrdinech obuli příběh do závodních pneumatik. Hlavní postavou je červený sporťák Lightning McQueen (v originále s hlasem Owena Wilsona), jehož motor neplní jiná myšlenka než vítězství. Jako první nováček v historii má jedinečnou šanci získat v první sezóně titul. Je slavnej, motají se kolem něho slečny s naleštěnýma reflektorama, blesky foťáků nemají šanci si vydechnout. Lightning si je hvězda a je si toho moc dobře vědom - "Nemůžu se bavit s rezavýma autama, kazí mi to image." - jenže situaci neunese a stoupne mu to do hlavy. Během transportu do Kalifornie, na místo rozhodujícího závodu o slavnej Piston Cup, ho jeho kamarád-kamión Mack vytratí. McQueen, zvyklej jenom na pohodlí svýho přívěsu, se nedokáže zorientovat na dálnici a neschopnost ruku v ruce s neohrabaností ho dovede až do zapadlýho městečka Radiator Springs. Za rozbití tamější silnice je odsouzen a musí ji opravit. Neví, kde je. Neví, co má dělat. Do závodu v Kalifornii zbejvá jenom sedm dní.

Kam až animace pokročila ukázali The Incredibles už před dvěma lety. Svět aut nabízí nepřeberný množství možností, jak toho využít a přidat ještě něco navíc. Hromadná bouračka na okruhu jasně dokazuje, že pokud před Finding Nemo trávili animátoři hodně časů před a v akváriu, tentokrát si dopřávali videozáznamy z automobilové soutěže NASCAR. Kamera "umístěná" na předním spoileru zase evokuje všechny ty reklamní a znělkový videa ze světa silnejch motorů. Ačkoliv může příběh zasazenej mezi čtyři kola působit jako jasnej záměr o oslovení dětskýho publika, není to tak jasný. Pixar se v Cars lehce dotýká businessu a světem, co existuje za tím, co sledujou diváci na obrazovkách, což ve finále umožnilo až nečekaně silný mravní ponaučení. Jasně, jejich filmy je v sobě mají, ale v Cars nebývale vyniká.

To není výtka. Cars jsou dalším zářezem do pažby úspěchů Pixaru. Studiu je letos dvacet let a zrajou jako víno. Všechno nejlepší a hodně štěstí.