WALK IN SILENCE, DON'T WALK AWAY, IN SILENCE. SEE THE DANGER, ALWAYS DANGER, ENDLESS TALKING, LIFE REBUILDING, DON'T WALK AWAY. WALK IN SILENCE, DON'T TURN AWAY, IN SILENCE. YOUR CONFUSION, MY ILLUSION, WORN LIKE A MASK OF SELF-HATE, CONFRONTS AND THEN DIES. DON'T WALK AWAY.

pondělí, prosince 22, 2008

Pochval mi mýho brabce.


Upřímně rečeno, nikdy jsem nepochytil tu zvláštní poetiku Ústí nad Labem, na kterou se odvolávají třeba Houpací koně nebo studenti Fakulty životního prostředí při Univerzitě Jana Evangelisty Purkyně. Baví mě zdejší okolí, to je bez debat parádní. Vypadnete kousek za město, příroda, skály, vodopád... Není na co si stěžovat. Průser je, že se vždycky nakonec musíte vrátit. Do města plnýho paradoxů, města, který to od svý podstaty vlastně nemá jednoduchý, ale taky do města, který je schopný samo sobě nasrat a nazvracet do rukávů. 

Stojí nám tu most prohlášenej za jednu z deseti nejkrásnějších staveb 90. let 20. století, ale hlavouni si řekli, že jako dominanta je to asi málo, protože teď tu vzniká "dechberoucí" projekt, jehož výsledkem bude zastavení kostela Nanebevzetí Panny Marie. A taky se vážně mluví o lanovce z Mírového náměstí (česky: parodii na náměstí) na Větruši, což je asi tak cool, jako kdyby Bém odklepnul dráhu z Palladia na Kotvu. Sice by to bylo o trochu kratší, ale stejně o hovně. Pravda, turisti v Ústí se budou moct po cestě mrknout na jednu špinavou řeku (Bílina), jeden autobazar, jeden kruhovej objezd, v dálce bude Střekov s panelovým panoramatem... Nemůžu se dočkat. Občas člověku zůstává rozum stát. Na každým rohu tu máme obchodní centrum a něco jako obchodní centrum. Projekt s (mým) krycím názvem "Hradba pro kostel" v sobě má schovávat i multikino se sedmi sály. Ve městě, kde se mi častokrát povedlo být v jediném slušném kinu svědkem návštěvy maximálně patnácti lidí... Řekněme, že to považují za odvážné.

Jasně, Ústí nad Labem není kulturní metropole. Jeho průmyslová podstata je snad nejlíp vyjádřená chemičkou takřka v centru města a téměř každoročním únikem chlóru nebo něčeho stejně zábavného. O tom žádná. Proto svým způsobem nemá cenu lamentovat nad tím, kolik lidí tu chodí do kina nebo na koncerty, i když... Čekal bych, že lidi mojí generace přeci jenom rozpohybují zdejší atmosféru trochu jiným směrem, než kterým plynula doposud. Ale chyba lávky. V Ústí prostě zkrátka asi vždycky bude vrchol umět se pořádně vylejt. Neříkám, že jinde se nenajdou lidi, kterým to připadá stejně cool, nicméně z veškerých prostředí, v jakých jsem měl možnost se pohybovat, vychází hometown jako jasně nejhůř infikovaná oblast tímhle virem. A některý věci mě i docela straší. 

Třeba když potkáváte lidi, který jsou esenciálním zhmotněním sousloví "hometown zombie", jejichž život působí, jako by se scvrknul na sadu stále se opakujících rituálů. Nebo ty, kteří musej být za každou cenu nepříjemný a nejsou schopný přijmout jednoduchou premisu, že v životě nastávaj chvíle, na kterýma nemají žádnou kontrolu - jako třeba, co se bude hrát za muziku, jak nahlas a proč ani dneska (ani nikdy jindy) nedojde například na Jamiroquai... 

Proč? Nerozumím a nechápu. A tak - konkrétně mně - jednou za čas zaklapávají laptop, stahují mixák a kříčí přes zeslabenou hudbu a naposled rovnou vytáhnou kabely z mixáku. Je to fajn. Docela vlastně obdivuju, že se tady někdo snaží něco dělat - Činoherní studio například funguje skvěle, produkuje zajímavý věci a lidi tam chodí - možná to bude tím, jakou má za sebou tradici, možná zkrátka divadlo/činohra táhne v Ústí víc než muzika a film, možná tam nechodí jenom lidi z Ústí. Střekovská mumie letos zakončila svoji vcelku krátkou, ale na zdejší poměry jasně bohatou historii, když naplnila jeden ze mnoha českých paradoxů - čím lepší/aktuálnější line-up, tím menší návštěva. Co nám tu zbylo? Hip hop potáhne vždycky, reggae a ska jede. Ústecká punková scéna, která chce znít tak nějak "cool zprdele", zní pořád jenom zprdele - jako mix gymplu, špatného klonu Tří sester a opravdu vypsané fixy. Pořád se na ně chodí a na maturitních plesech je to ta správná alternativa k establismentu v sále nad. 

Jestli si myslím, že je to v jiných městech lepší? Asi ne, asi jak kde. Proč ale všem stačí to, co už tady je x let, proč tak málo lidí z mojí generace pátrá po něčem novým? To je takovej problém v dnešní době přiblížit se aspoň trochu k tomu, co je zajímavý a neutápět se pořád v těch samých píčovinách? Stereotyp, hákuju, hákuju, hákuju, v pátek se du vylejt, v sobotu se jdu vylejt, neděle spím, hákuju, hákuju... Nakonec největší problém Ústí není v tom, že se tu vlastně nedá nic dělat a ti, co s tím něco dělají, dřív nebo později padnou (a rychle se na ně zapomene), ale fakt, že svojí nulovou snahou jak města, tak lidí, přichází o ty, kteří by tu chtěli něco změnit. Protože je to tady tak sere, že musej vypadnout. 

A teď k tomu, o čem měl být tenhle post původně - koncert Sporto v MUMII. Když tu hráli na Střekovské mumii před rokem, bylo to naposled, co vystupovali jako duo. I tenkrát jim spadnul hardware a pro mnoho zúčastněných to byl - jak jsem pozdějc zjistil - vcelku rozpačitý zážitek. Kupodivu na vystoupení dorazilo dost lidí, i když se netradičně vybíralo vstupný. Předkapela Zlato a nafta: podklady, kytara a basa. Trochu New Order, sice časem trochu repetitivní, ale docela zábava. Se Sporto jako kapelou jsem se setkal poprvé - živý bicí, basa, kytara, klávesy a (nezbytnej) podklad. Sypalo jim to slušně, Blank and Blanket takřka bez syntetických příměsí super, stejně jako Eastie Boys. Vůbec celej koncert bylo pro mě velmi příjemný překvapení. Škoda, že nedošlo na Nacochatu, protože to je opravdu povedený. S Destroyerem se nad nima asi nikdy neshodneme, ale co, to jsme se vlastně nemohli ani u jména Neuwerth, a tak nám oběma zbejvá jenom jedno - počkat na desku. Sporto i Prostitutes. Závěrečnej after v podání Out of Time, neboli revival za reunion Blur, byl vtipnej, i když občas bylo jasný, že i klukům je jasný, že už vědí, jak vypadá "velký sousto". V dobrým.

Rozčarování prosince: Kay Buriánek vs Michal David.

Komentáře:

Anonymous Anonymní napsal...

nj..tech par, co maj jinej zebricek hodnot zdrhlo a nechce s ustim nic mit..nadavat pak umi kazdej aneb kdo je bez viny at hodi kamenem .)

22/12/08 10:32

 
Blogger tucznak napsal...

docela by me zajimalo, co myslis tim zebrickem hodnot.

22/12/08 11:51

 
Anonymous Anonymní napsal...

taky nevim co s tim ma co spolecnyho zebricek hodnot, ten snad souvisi se zivotem jako takovym a ne s necim povrchnim jako je moderni hudba, ne??:), ale pekne napsany, opravdu! akorat dost naivni pohled na vec. jestli nekdy poznas jaky to je hakovat od pondeli do patku na plnej uvazek v praci ktera te nebavi, ale musis tam chodit, protoze nechces narozdil od tvejch kamosu furt hnit u rodicu, ale postavit se na vlastni nohy, pochopis kulturu vylejvani. ale kdyz soudit a odsuzovat je tak snadne, zeano?:))

23/12/08 00:08

 
Blogger tucznak napsal...

2 hugozhor: dik za koment. osobne doufam, ze nikdy "hakovani po-pa" v praci, ktera me nebude bavit, nepoznam. zatim se mi postestilo. timhle textem jsem nechtel nikoho soudit, natoz odsuzovat. jenom me proste mrzi, ze lidem tady u nas - mysleno celkove v cr - lidem moji generace, ktera by preci jenom mela uvazovat uz trochu jinak - aspon podle me, staci fakt malo. ale tak chapu, ze ta posledni veta byla spis takovej vtipek...:)

23/12/08 00:17

 
Anonymous Anonymní napsal...

no byl, ale jen takovej malej:))
no a ne ze bych ti tu hoknu od po do pa pral, ale to jen muj pohled na vec, ze takovejch lidi je vetsina.
no a precenujes lidi zvenku cr. jako jo, cizinci tady jsou zabavni, ale je to jen urcita skupina, ktera ma nejaky zajimavy geny, at uz to jsou manazeri, nejaci umelci, nebo drogovi dobrodruzi, ale ta vetsina stejne jako tady tam taky chodi do hospod, nebo se bavi po svym a stejne jako v usti tak i v amstru se najde clovek, co ti sklopi ntb nebo ti mixak poleje pivem.
ja to vidim takhle, a myslim ze to neni pripad jen usti: lidi co maj pod cepici, neco umej a jejich hometown jim nevyhovuje uz davno vzali kramle do mist kde se uplatni, protoze takovy ty filozoficky kecy o svobode ducha a sile jednotlivce jsou o hovne. kdyz si nevybudujes silnou zakladnu, tak sam nic nezmuzes, mozna jen chvilku, nebo zalozis nejakou uzkou komunitu lidi, ktera se udrzi ale prece nikdo nechce byt v padesati jak hipici se zastydlou pubertou.
no a ti co si kazdej rok bali kufry, ze musej vypadnout a stejne zustavaj, tak s tim stejne nic neudelaj, kdyz nemeli odvahu ani odjet. na a ten vetsinovej zbytek to ani nezajima:))
problem imho je v tom, ze lidi tady hodne sedi doma na prdeli a jen konzumujou co jim matka, soused, televize, internet hodi pod nos. jako nemusej hned valit ven, staci jen do jinyho mesta treba jak driv tovarys kdyz sel na zkusenou:))
jo a netlac vsechno jen pres hudbu a film,)), nekteri lidi si treba radi poustej po labi rc lode, nebo si doma lepej letadylka a jsou spokojeny a nejaka hudb je nebere a o tom to vlastne cely je - jestli ti lidi jsou spokojeny, pak at si treba poslouchaj mouchy v pullitru od piva a vsechno je v poradku nebo spokojeny nejsou a nic s tim nedelaj a to je pruser a jestli sem to dobre pochopil, tak tyhle lidi si myslel, ale priste tolik neglobalizovat.
ps. cinoherak ma uspech pac je to o primym kontaktu s lidma, si myslim a delaj to dobre taky

jo a co mas proti jamiroquai??!!:))

23/12/08 09:22

 
Blogger tucznak napsal...

2 hugozhor: mas pravdu, ten text docela globalizuje, protoze jsem to vztahnul zrovna k hudbe a filmu - priznavam, ze nemam v rukach lepsi priklad/zkusenost...

nicmene jsem rad, ze tam nakonec je videt to, co jsem chtel. a vlastne s tebou vesmes ve vsem souhlasim, tim textem jsem se snazil chytit podstatu pruseru, kterej me osobne hodne pali. ale povedlo se to asi tak napul.

no, jamiroquai jsou rozhodne uzasny tim, ze vlastne dokola natacej "remixy" jedny svy skladby, ale ja jim za to body nedavam. :))

23/12/08 13:48

 
Blogger Unknown napsal...

Tak se přijd do Mumie podivat na kluky ze Sporto 16. 2., až budou částečně vystupovat jako Phoenix II.

9/1/09 15:16

 
Blogger tucznak napsal...

2 radim: pruser, 16. unora jsem v drazdanech na bloc party. ale urcite si je odchytnu nekde jinde!

10/1/09 16:06

 
Blogger Unknown napsal...

Tento komentář byl odstraněn autorem.

10/1/09 18:06

 
Blogger Unknown napsal...

Tento komentář byl odstraněn autorem.

10/1/09 18:07

 
Blogger Unknown napsal...

Sorry za překlep.
Bloc Party jsou proti tomu nuda. A navíc můžeš předtim pěkně zmrznout vedle v kině na hodně slušnym dokumentu Full Metal Village.

10/1/09 18:10

 

Okomentovat

<< na hlavní stranu