WALK IN SILENCE, DON'T WALK AWAY, IN SILENCE. SEE THE DANGER, ALWAYS DANGER, ENDLESS TALKING, LIFE REBUILDING, DON'T WALK AWAY. WALK IN SILENCE, DON'T TURN AWAY, IN SILENCE. YOUR CONFUSION, MY ILLUSION, WORN LIKE A MASK OF SELF-HATE, CONFRONTS AND THEN DIES. DON'T WALK AWAY.

středa, května 24, 2006

Definitely!


Začal jsem pozdějš než ostatní, proto mi nikdy při slově kytarovka nevyskočej automaticky The Strokes coby partička, která tohle nastartovala. Klišé ohledně svaté trojice společně s Interpol a Yeah Yeah Yeahs included. Ani The Libertines to nejsou, když nad tím tak přemejšlím - britská odpověď na Ameriku. Vlastně to nejsou ani Arctic Monkeys, fenomén, co čím dál tím víc vypadá jako jeden dobře naplánovanej business Dana Treacyho z The Television Personalities. Fenomén, kterýmu jsem sám dementně podlehnul, ačkoliv už jsem debut už dlouho neslyšel + EP Who the Fuck Are Arctic Monkeys? jsem protočil maximálně 3x bez většího efektu. To znamená, že už ani nevím, kolik obsahuje skladeb + jestli se mi nějaká z nich líbila. Na 9/10 docela tristní. Pravda je ale taková, že v době recenzování mě deska s ultra-hyper-cool názvem bavila hodně. Teď? Stojan & prach, sem tam I Bet You Look Good On The Dancefloor. Jsou dobrý. V tom je ten problém. DOBRÝ.

Teď ještě vyplave na povrch pravda ohledně Pete Doherty made by The KLF a bude vymalováno. Nijak zvlášť tomu nevěřím, ale popravdě bych byl moc rád, kdyby to tak bylo. Člověk by měl umět ocenit tyhle hry & tahy & machinace. Stejně tak tu "opičáckou", jestli je to pravda.

To, co se mi vybaví, když se člověk baví o kytarovkách, to, co mě z týhle vlny nejvíc zasáhlo + funguje daleko přes rok, daleko přes dobu, kdy ostatní kapely fungovat přestaly nebo svoje fungování omezily na několik málo svejch tracků (Franz Ferdinand, Hard-Fi, Editors, Maximo Park...), jsou angláni (překvapivě) bez úzkejch černejch vázanek, ale (překvapivě) s černochem za mikrofónem a Fender Telecasterem za krkem a v rukách. Bloc Party. Líbí se mi sound a intro filozofie, kterou jim Paul Epworth vymyslel a naordinoval - rozjíždějící se jeden instrument, k němuž se postupně přidávaj další nástroje - jako když vlak nabírá na rychlosti + proplétající se zvuk dvou Fenderů + typicky agresivní mladickej styl bubnování. Dvojhlas, kdy Kele Okereke zní jako Robert Smith, možná trochu vejš, a Gordon Moakes ho doplňuje hlubšíma polohama. Vůbec fakt, to že tam slyším The Cure, dělá strašně moc. Kór když oba bandy píšou texty o ztracení se v lese. Což je samozřejmě metafora. Mrk.

Aby toho nebylo málo, oblíbil jsem si i remixy druhýho kytaristy Russella Lissacka. Třicátýho dubna hráli Bloc Party na Coachella Valley Music And Arts Festival - můžete si stáhnout bootleg (74,9 MB) nebo se podívat na videozáznamy tří skladeb (Banquet, Blue Light, This Modern Love).

Photograph: Andrew Kendall

Komentáře:

Anonymous Anonymní napsal...

A co si doprdele poslouchal, když jako přišli Strokes? U2? Nebo tekkkno?

Can't you see I'm trying?
I don't even like it. I just lied to
Get to your apartment, now I'm staying
Here just for a while
I can't think 'cause I'm just way too tired

Is this it?
Is this it?
Is this... it?

Said they'd give you anything you ever wanted
When they lied, I knew it was just stable children
Trying hard not to realize I was sitting right behind them

Oh dear, can't you see? It's them it's not me
We're not enemies; We just disagree
If I was like them all pissed in this bar
He changes his mind, says I went too far
We all disagree
I think we should disagree, yeah

Is this it
Is this it
Is this it

Can't you see I'm trying?
I don't even like it. I just lied to
Get to your apartment, now I'm staying
Here just for a while
I can't think 'cause I'm just way too tired

P.S. ten gig Bloc Party zní jako po hodně nevydařeným tripu;)

25/5/06 08:21

 
Blogger tucznak napsal...

placebo, muse...

:)

25/5/06 12:44

 
Anonymous Anonymní napsal...

A Placebo neni kytarovka? :-)
A Strokes, že odstartovali kytarovky? Přistěhoval ses z Marsu nebo jseš tak zabedněnej v hudebním rozhledu?
Fakt ti něco neříká třeba The Smiths na jedné straně nebo My Bloody Valentine na druhé? A co třeba Ride?, Inspiral Carpets?
A nebo třeba domácí kytarovky - Naked Souls, Shannen Grey, Tom Is My Sugar, Point...nic?
ach jo...

26/5/06 10:12

 
Blogger tucznak napsal...

necekal jsem, ze budu muset nekomu neco vysvetlovat, ale...

1) placebo rozhodne nejsou kytarovka vlny, o ktery je ten post.

2) rika se, ze the strokes odstartovali soucasnou vlnu kytarovek, o ktery je ten post.

3) the smiths (posledni morrissey je bezva), my bloody valentine, ride mam ve svy sbirce. prvni dve mam hodne moc rad, ride jsem nedal jeste poradne sanci (sorry, kf). domaci kytarovky se mi, z toho, co se mi podarilo sehnat, libej moc (napr. u:mixovy cd ten years after). sebastians nosim porad s sebou. nicmene ani jedna z nich nejak nepatri do vlny kytarovek, o ktery je ten post. vyjma odkazu a inspirace samozrejme.

26/5/06 12:24

 
Anonymous Anonymní napsal...

1) Placebo jsou kytarovka jako každá jiná. To, že někdo mezi ní a třeba YYY nebo FF dělá rozdíly, je otázka jen jeho pocitu důležitosti. A módních trendů, které jak uznávám jsou u spousty těhlectěch part důležitější než muzika sama. Ne nadarmo se ještě před pár lety vyzdvihovaly taneční party jako zásadní jména, aby po nich pět let poté už neštěk ani podvraťák. Dnes už to došlo tak daleko, že se ty party většinou rozpadaj dřív, než se o nich krom pár trendy yuppíků stačí vůbec někdo dozvědět - viz třeba Libertines...

2) z čehož vyplývá, že formulace "soucasna vlna kytarovek" je blbost jako hrom.

3) -dtto-

29/5/06 15:29

 

Okomentovat

<< na hlavní stranu