WALK IN SILENCE, DON'T WALK AWAY, IN SILENCE. SEE THE DANGER, ALWAYS DANGER, ENDLESS TALKING, LIFE REBUILDING, DON'T WALK AWAY. WALK IN SILENCE, DON'T TURN AWAY, IN SILENCE. YOUR CONFUSION, MY ILLUSION, WORN LIKE A MASK OF SELF-HATE, CONFRONTS AND THEN DIES. DON'T WALK AWAY.

neděle, května 21, 2006

Da Vinci Code


Nevím, jestli si to žádala role, ale ten účes Toma Hankse mě iritoval po celý dvě hodiny a půl. Na Šifru mistra Leonarda jsem šel ze zvědavosti, protože miluju blockbustery, který se sledujou od první klapky. Každej záchvěv ve studiích se rozmazává v tisicí znacích v desetitisicích různých periodik po celým světě. Pak to dopadne tak, že na 2000 kritiků & novinářů ten film vypíská. Česká televize o tom natočí reportáž, kde Ian McKellen říká, že ho kritici nezajímají, ale jde mu o reakce diváků, načež se o reakcích diváků neřekne vlastně nic. Čistá chuť dozvědět se, jestli je to fakt tak zběsile špatný, a možnost vidět po delší době zase Audrey Tautou na plátně.

Že tu jde o hledání Svatýho grálu, zkoumání Da Vinciho obrazu z poslední večeře Ježíše Krista a rozplejtání různých konspiračních teorií, jsem věděl už dávno. Ron Howard umí točit filmy (napříč žánry), takže natočený je to dobře. Hanks, Tautou, McKellen, Reno, Bettany, Molina umějí hrát dobře, takže to dobře zahraný. Ale je to strašně dlouhý, zmatený, neustále se ten děj retarduje tím, jak někdo někomu něco vysvětluje, takže to ve finále dopadá tak, že když odcházíte z kina, připadáte si, jako byste zhlídnuli trošku za vlasy přitaženej dokument BBC ohledně Převorství siónském, templářích, Opus Dei, Svatým grálu a Da Vinciho obrazu.

Autoři říkají, že nemá jít o dílo s nějakým šíleným dopadem, že jde jenom o zábavný film na pozdní jaro. Je tu několik vtipných pasáží, i když některé jimi jsou, aniž by chtěly. O hlášky se tu uprostřed filmu (jsou celkem asi 4) postará Ian McKellen. Tom Hanks vypadá poněkud obtloustle - nevím, jestli to stejně jako u účesu náhodou nevyžadovala role, ale je to dost nevkusný. Audrey Tautou tu vypadá poněkud starší, než jsem si představoval, ale pořád je to hezká holka. Paul Bettany vyměnil tenisovou raketu za náčiní, co způsobuje bolest, smrt nebo obojí. Šifra mistra Leonarda je divnej film. Divnější než jsem si včera u závěrečnejch titulků myslel. K přečtení knihy, předpokládám, nikoho nenaláká a ty, co už ji četli, se moc netvářej. Holt něco je souzený jenom papíru.