WALK IN SILENCE, DON'T WALK AWAY, IN SILENCE. SEE THE DANGER, ALWAYS DANGER, ENDLESS TALKING, LIFE REBUILDING, DON'T WALK AWAY. WALK IN SILENCE, DON'T TURN AWAY, IN SILENCE. YOUR CONFUSION, MY ILLUSION, WORN LIKE A MASK OF SELF-HATE, CONFRONTS AND THEN DIES. DON'T WALK AWAY.

čtvrtek, května 11, 2006

Black&White


Vystavovat ve vlaku - stylovej způsob, jak upoutat pozornost, kór když jde o studenta. Je to kapku netradiční záležitost - i když už se jednalo vlastně o druhou takovou akci, před rokem na kolejích vystavoval fotograf Sebastiao Salgado s projektem Workers - ale koho dneska něco takovýho překvapí. Jeden z nejuznávanějších fotožurnalistů na světě prezentuje svoje geniální potréty známejch osobností ve třech vagónech na hlavním nádraží. Tařka minimální prezentace, plakáty s přitažlivou sedmnáctiletou Liv Tyler, názvem Persona a nenápadnýma šipkama VÝSTAVA. Ne, dneska je všechno prostě jinak. Tohle nikoho nepřekvapí. Ale má to styl.

Antonín Kratochvíl se narodil kousek od mýho místa narození. Asi 15-20 minut autem. Chemický Lovosice za hlubokýho bolševika musely bejt těžká deprese, a tak se ani nedivím, že emigroval. Jeho fotky jsou krásný, v tom stísněným prostoru navíc nemáte šanci těkat očima, takže si každej portrét vychutnáváte. Nestane se vám, že byste nějakou fotografii přeskočili. K nějakým se i několikrát vrátíte. Hledáte v nich, pátráte. Celebrity jako Deborah Harry (Blondie) nebo herec Billy Bob Thorton sice i přes všechnu Kratochvílovu snahu působí možná trochu stylizovaně, ale pak jsou tu kousky jako třeba David Bowie nebo Johnny Depp, kteří doslova vyráží dech. Oba jsou sami o sobě typem "jiných celebrit", ale na celuloidu jsou zachycený v takovym okamžiku, že bych jim snad i věřil, že se k tý slávě nachomejtli jen tak náhodou.

Žádný nálepky a přetvářky pro média, žádný retušovaný fotky, co si daj na webu pod položku "Press". Černobílá snaha o zachycení pravdy, která se daří. Tu víc, tu míň.