WALK IN SILENCE, DON'T WALK AWAY, IN SILENCE. SEE THE DANGER, ALWAYS DANGER, ENDLESS TALKING, LIFE REBUILDING, DON'T WALK AWAY. WALK IN SILENCE, DON'T TURN AWAY, IN SILENCE. YOUR CONFUSION, MY ILLUSION, WORN LIKE A MASK OF SELF-HATE, CONFRONTS AND THEN DIES. DON'T WALK AWAY.

pondělí, července 24, 2006

Ogilvy On Advertising


David Ogilvy, Kapitola 19: Co je na reklamě špatného?
Necítil jsem se jako "ďábel", když jsem psal inzeráty pro Portoriko. Pomohly přilákat průmysl a turisty do země, která se po 400 let nacházela na pokraji hladomoru. Nezdálo se mi, že něco "degraduji", když jsem psal reklamy pro World Wildlife Fund. Moje děti mi byly vděčné, když jsem napsal inzerát, který přivedl zpátky jejich psa Teddyho. Nikdo neříká, že tisk je zlem, protože se někdy tiskla pornografie. Tiskne se i Bible. Reklama je zlem pouze tehdy, když propaguje špatné věci. Nikdo, koho v reklamě znám, by nepropagoval veřejné domy, a někteří odmítají dělat reklamu na alkohol nebo cigarety. Levicoví ekonomové, kteří se neustále horlivě snaží vytrhnout metlu z rukou božích, tvrdí, že reklama vede lidi k tomu, aby vyhazovali peníze ze věci, které nepotřebují. Kdo jsou tito elitáři, že rozhodují o tom, co potřebujete a co ne? Potřebujete myčku na nádobí? Potřebujete deodorant? Potřebujete jet do Říma? Necítím žádné výčitky svědomí, když vás přesvědčuji, že ano. Zdá se, že ti kalvinističtí učenci nevědí, že kupování věcí může být jedním z nejnevinnějších potěšení, jaké život nabízí, ať už ty věci potřebujete nebo ne.

Anonym, vepsáno vedle obyčejnou tužkou
"Nejnevinnější potěšení" stálo už nějakého toho člověka život. Kuřák nebo alkoholik umírající na své "potěšení" ho ani neoznačí za nejnevinnější a kupování neustále dalších a dalších věcí, které nepotřebujeme možná právě stojí za nemocemi naší planety. Vysvětlete Afričanům, Číňanům, Indům a dalším, proč nemohou žít tak jako my, neboť by se vše posralo. OLIVO, co jsi ty za elitáře, že rozhoduješ o tom, že šukat v bordelu je špatná věc, zatímco dobrovolně se přežírat, chlastat a čumět na TV je OK? Člověk by si řek, že to musí bejt chytrej chlapík a on se z něho vyklubal pokrytec.

Pak si v knihovně půjčte nějakou knížku. (úsměv)

Několik nejlepších Ogilvyho kousků (Guinness, Schweppes, Rolls-Royce, Dove, Hathaway)