WALK IN SILENCE, DON'T WALK AWAY, IN SILENCE. SEE THE DANGER, ALWAYS DANGER, ENDLESS TALKING, LIFE REBUILDING, DON'T WALK AWAY. WALK IN SILENCE, DON'T TURN AWAY, IN SILENCE. YOUR CONFUSION, MY ILLUSION, WORN LIKE A MASK OF SELF-HATE, CONFRONTS AND THEN DIES. DON'T WALK AWAY.

pondělí, června 11, 2007

Hrubý Domácí Produkt


Výsledky hloubkové analýzy současného umění, neboli výčet čtyřech stěžejních komplexů:

LPC - Komplex nedostatečně popularity (Low Popularity Complex)
Průvodní rozpoznávací heslo: "Vždyť umění a moje práce nikoho nezajímá."
Jde o poměrně lehkou komplikaci. Náprava nebývá komplikovaná ani zdlouhavá, a většinou se jí postižení zbaví již během studií na vysoké umělecké škole. Přesto existují případy (přibližně 10 % postižených), u kterých se jedná o nevyléčitelný handicap. Takto postižení jedinci často zanechávají práce v umění a pokračují v kariéře například v reklamních agenturách jako takzvaní "kreativci".

LFC - Komplex malé odezvy (Low Feedback Complex)
Průvodní rozpoznávací heslo: "Vždyť to, s čím jsem měl tolik práce, vidělo jen pár lidí."
Rovněž se jedná o nepříliš závažnou vadu, jejíž psychologický gradient vychází v podstatě z principu LPC. Většinou ani nepřerůstá do míry, která by mohla způsobit větší komplikace než krátkodobé deprese v součinnosti s výpadky tvořivosti. V menší míře LF prodělá 90 % umělců, ale naprostá většina z nich se s danou komplikací velmi rychle vyrovná a dál pokračuje ve své umělecké, a tudíž svobodné práci.

FC - Komplex vyčerpanosti formy (Form Complex)
Průvodní rozpoznávací heslo: "Všechno už tu bylo, tak proč vůbec něco dalšího tvořit."
Jedná se pravděpodobně o nejzávažnější druh postižení. Obyčejně se dostavuje v nepravidelných cyklech. Jeho intenzita bývá kolísavá a nevypočitatelná. Může se neočekávaně objevit i u již dostatečně zkušených jedinců, ti ho však dokážou většinou velmi rychle setřást. Fatální důsledky však mívá u mladých adeptů umění, kteří ještě nejsou rozhodnuti vydat se vlastní cestou. V takových případech mívá až 80% účinnost. Jedinci zasažení FC komplexem pak povětšinou umění opouštějí a pokračují v kariéře např. u neziskových a humanitárních organizací.

SC - Komplex podobnosti (Similarity Complex)
Průvodní rozpoznávací heslo: "Přesně to, co jsem chtěl právě udělat, už jsem včera viděl na fotografii."
Zákeřná a instatní komplikace, která díky medializované době rok od roku graduje, nabývá na intenzitě a četnosti výskytu. Postižení se s ní vyrovnávají podle svých individuálních a momentálních konstitucí. Někdy se dá těžko odhadnout její finální dopad. Zatím ovšem není znám případ, že by kvůli SC někdo zanechal práce v umění. Dokáže však znepříjemnit psychickou pohodu i u těch nejotrlejších umělců. Je však znám poměrně dost případů, kdy postižený přestal pracovat na již rozdělaném díle.

---

Krištof Kintera si zahrál na VJe a v Galerii hlavního města Prahy sestavil výběr z reakcí současného umění na ekonomii, racionalitu a konzumerismus. A tohle všechno je opsaný z letáku, který si tam může každý vzít. Byl jsem tam kolem prostředka května. Videoinstalace, fotografie, nábytkové koláže, vánoční stromek ozdobený prázdnýma lahvema od piva. Speciální soukromý prostor pro Petra Kellnera, heslovité výkřiky na zdi, McPostel. A telefonní číslo na Štefana Margitu (tvrdí nanoru v EXu). Absurdita, vtip i třeba jakási (rozhodně ne moc vážná) sociologická sonda do hlav lidí procházejících halou Hlavního nádraží.

HDP. Já se bavil.