WALK IN SILENCE, DON'T WALK AWAY, IN SILENCE. SEE THE DANGER, ALWAYS DANGER, ENDLESS TALKING, LIFE REBUILDING, DON'T WALK AWAY. WALK IN SILENCE, DON'T TURN AWAY, IN SILENCE. YOUR CONFUSION, MY ILLUSION, WORN LIKE A MASK OF SELF-HATE, CONFRONTS AND THEN DIES. DON'T WALK AWAY.

pondělí, května 28, 2007

Zombie! Teror! Kaskadéři! Holky! Grindhouse!


Jakkoli to může znít zvrhle a nepochopitelně, grindhousová filmařina se dočkala bohatého množství subžánrů. Začátky byly inspirované pulp magazíny, vycházejících především od dvacátých let po konec padesátých, které byly plné podobně vyšinutých příběhů s například detektivní, horrorovou, science-fiction nebo westernou zápletkou. Potom se grindhouse začal větvit do všech světových stran. Byly tu kusy spadající pod blaxploitation - snímky s černošskými herci určené pro černošské publikum a neustále se motající kolem témat Afroameričanů, pod něž v té době nejčastěji spadaly drogy, prostituce a život ve slumech. Narazit se dalo na soft porno, záměrně šokující béčka, jejichž autoři se vyžívali především v tom, aby do publika naservírovali co nejrealističtěji znázorněnou brutalitu, neuvěřitelně živé scény znásilnění a incestní erotiku, na zombie filmy, na mondo, což byla pseudo-dokumentární dílka čerpající hlavně z tabuizovaných vod, na motorkářské záležitosti. A to zdaleka nekončíme, jenom mě limituje rozsah.

Komentáře:

Anonymous Anonymní napsal...

Mám pocit, že rozdělení Grindhouse nemají na svědomí naši distributoři, ale především bratři Weinsteinovi, jako producenti, kteří se zalekli komerčního neúspěchu v USA a rozhodli se film rozdělit. Takto na dvě části je uváděn po celé Evropě. Že to je pakáreň a popírá to celý koncept projektu je jasné..

30/5/07 19:03

 

Okomentovat

<< na hlavní stranu